De nieuwe wet betaalbare huur, wat verandert er?
De nieuwe Wet betaalbare huur is vanaf 1 juli van kracht. De wet heeft als doel de betaalbaarheid van huurwoningen te verbeteren, vooral voor huurders in het middensegment van de vrije sector. Wij zetten de belangrijkste nieuwe maatregelen voor je op een rijtje.
Voor huurwoningen met een huurprijs tot €1.100 per maand (prijspeil 2024) wordt een maximale huurprijsgrens ingesteld. Deze grens wordt bepaald door het woningwaarderingsstelsel (WWS), ook wel bekend als het puntensysteem. Woningen die binnen deze grens vallen, mogen niet meer dan de vastgestelde maximale huurprijs vragen, gebaseerd op het aantal punten van de woning.
Het puntenstelsel wordt uitgebreid waardoor woningen die voorheen in de vrije sector vielen, terug kunnen vallen naar de sociale sector. Dit betekent dat ook deze woningen punten krijgen toegewezen op basis van hun kwaliteit, zoals oppervlakte, voorzieningen en energieprestatie. Mocht de woning onder de grens vallen van 187 punten, dan is de huurprijs gereguleerd. Dit betekent dat een verhuurder een maximale huurprijs van zo’n €1100,- per maand mag vragen. Dit moet zorgen voor een meer transparante en eerlijke prijsbepaling.
Let wel: Dit geldt alleen voor huurders die een nieuw contract aangaan na 1 juli 2024. Voor bestaande contracten geldt de nieuwe puntentelling in de meeste gevallen niet.
De wet voorziet in maatregelen die excessieve huurverhogingen moeten voorkomen. Er wordt een maximale jaarlijkse huurverhoging vastgesteld voor middenhuurwoningen.
Voor sociale huurders die een relatief hoge huur betalen in verhouding tot hun inkomen, wordt huurverlaging mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor huishoudens die door inkomensdaling in aanmerking komen voor een sociale huurprijs.
Huurders krijgen betere toegang tot informatie over hun rechten en de maximale huurprijs die voor hun woning geldt. Er worden striktere handhavingsmaatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat verhuurders zich aan de nieuwe regels houden. Via de website van de Huurcommissie kunnen huurders toetsen of zij te veel betalen voor hun huurwoning. Dit kan leiden tot een verlaging van de woonlasten voor veel huurders en meer zekerheid over huurprijsontwikkelingen in de toekomst.